Planchonella House / Jesse Bennett

first_imgCopyHouses•Australia “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770561/planchonella-house-jesse-bennett Clipboard CopyAbout this officeJesse BennettOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAustraliaPublished on July 21, 2015Cite: “Planchonella House / Jesse Bennett” 21 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Planchonella住宅 / Jesse Bennett是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs “COPY” Area:  280 m² Area:  280 m² Year Completion year of this architecture project Houses 2014 Australia Planchonella House / Jesse Bennett Projects Year:  ArchDaily Year:  Planchonella House / Jesse BennettSave this projectSavePlanchonella House / Jesse Bennett Save this picture!© Sean Fennessy+ 30 Share Architects: Jesse Bennett Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770561/planchonella-house-jesse-bennett Clipboard photographs:  Sean FennessyPhotographs:  Sean Fennessy Save this picture!© Sean FennessyRecommended ProductsWindowsSolarluxSliding Window – CeroWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40DoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Text description provided by the architects. Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life. Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplistic approach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.Save this picture!© Sean FennessyContours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles. As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point. The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.Save this picture!© Sean FennessySave this picture!Upper Floor PlanSave this picture!© Sean FennessyThe large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and moments to be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living completely within and engulfed by a beautiful landscape. The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visual connection and passive design principles.Save this picture!© Sean FennessyThe plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. The courtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation, and entertainment. It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node to the promenade experience of moving through the house.Save this picture!© Sean FennessyProject gallerySee allShow lessExhibition: “Lines of Thoughts” Meinhard von Gerkan – 50 Years of Architecture in Sk…EventArchiculture Interviews: Marc Schaut and Dan BucsescuVideos Share 2014last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *