House of Voids / BetweenSpaces

first_imgSave this picture!© Shamanth Patil J+ 29Curated by Hana Abdel Share Photographs:  Shamanth Patil J Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/944629/house-of-voids-betweenspaces Clipboard Interior Contractor: House of Voids / BetweenSpacesSave this projectSaveHouse of Voids / BetweenSpaces HVAC Consultants: House of Voids / BetweenSpaces CopyAbout this officeBetweenSpacesOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBangaloreOn FacebookIndiaPublished on July 30, 2020Cite: “House of Voids / BetweenSpaces” 29 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?班加罗尔虚空之屋 / BetweenSpaces是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Photographs Manufacturers: Ernestomeda, Laufen, Miele, Mr Steam, Siemens, Armani, BenQ, Bowers and Wilkins, Desjoyaux Pools, Gessi, Ovion Lifestyle, Trimble Navigation, ZWCAD Poonam Chand Design Team:Bharat Pandyan, Aayushi Sejpal, Liyah Maria, Hitesh Panjwani, Pramod Jaiswal, Divya EthirajanClients:Keshava ReddyEngineering & Construction:Ramesh ConstructionsHome Automation Consultants:KNX Automation, Alert Com LabsEngineering:Ramesh ConstructionsConstruction:Ramesh ConstructionsCity:BangaloreCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Shamanth Patil JRecommended ProductsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemWoodEGGERLaminatesMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. House of voids is located in a gated community in urban Bangalore. The site, 50ftX100ft with the shorter side along the road faces south. The most prominent element of the house is a 6’ deep verandah/balcony around the son’s bedroom on the south and south eastern side at second floor level. The deep-set balcony was a response to the harsh south sun and privacy from the road.Save this picture!© Shamanth Patil JSave this picture!Section BSave this picture!© Shamanth Patil JThe client aspired to build a house that would be more than just a place to live in or a statement to make. For him, it was more of a legacy that he would leave behind for the generations to come. While keeping his aspirations in mind, the architecture narrative was built by shaping the voids both internally and externally, rather than starting with a form or geometry in mind. We scooped out masses on the south and south east side resulting in deep set balconies which compositionally balanced the stoic white walls to which it was anchored to. The voids were then articulated further by cladding the cantilever balcony edges with steatite (soap stone) and a series of sliding-folding teak wood louver shutters. These two elements also pronounced the horizontality of the verandah.Save this picture!© Shamanth Patil JThe teak ceiling comes all the way to the edge of the building terminating with steatite stone cladding, further emphasizing the void under the deep cantilevered slabs. The poise induced by the light filigree like wooden screen across the south and south east edge and the cantilevered slab anchored to the walls on the south west and eastern side, stood in contrast to the fragility brought in by resting the south east corner of the balcony over a circular column. This strategy helped us in anchoring the eye to the void below the loggia and creating a sense of balance between the solid and void.Save this picture!© Shamanth Patil JSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Shamanth Patil JSpatial planning of the house was primarily dictated by Vastu (ancient Indian science of orientation and spatial planning in Architecture) and the linearity of the site. Vastu mandated for an entry to the house from the NE (3rd quadrant of the plot) part of the house. This prompted us to leave a good 10’ wide space at the ground floor which was landscaped with a strip of tropical plants all along the eastern side.  The House was designed from inside out, scooping out volumes intermittently, thereby creating these double height public spaces on either side of the central corridor. The large expanse of veneer clad false ceiling at the first-floor level unifies these spaces under a single element.Save this picture!© Shamanth Patil JEach member although part of a close-knit family, has their own space within the house and the bedrooms opening up to their semi open space creating a world within a world for each member. We strived to achieve a balance between the austerity of white walls and the visually rich texture of timber and stone creating simple spaces that would always be. Devoid of embellishments, the architecture and interior expresses strong and clean lines.Save this picture!© Shamanth Patil JProject gallerySee allShow lessRenovation of SMOORE Headquarters Industrial Park / CM DesignSelected ProjectsHerschel Supply China Office / LinehouseSelected Projects Share KH Aircon Solutions Private Limited “COPY” Houses CopyHouses•Bangalore, India Projects Divya Ethirajan, Pramod Jaiswal Landscape: BetweenSpaces, Khalid Pasha Architects: BetweenSpaces Area Area of this architecture project Structural Consultant: Area:  1020 m² Year Completion year of this architecture project 2019 Guruprasad Kalkura India Year:  ArchDaily Lead Architects: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/944629/house-of-voids-betweenspaces Clipboardlast_img read more